Les mongetes de Castellfollit del Boix presenten unes característiques bastant peculiars. 

En primer lloc, a simple vista i observant-la, veiem que el seu color és blanc, de mida no és molt gran i la seva forma és plana i una mica rectangular, formant com un ovoide. Si valorem el seu pes, podem calcular aproximadament, que 100 llavors de mongeta són uns 30 grams.

Seguidament, i com hem dit al principi, són de gran qualitat; tant culinàriament com sensorialment. La seva llavors no es trenca després de la cocció i si ho fa és molt poc. Això és una gran diferència amb les altres varietats i fa que els cuiners ho valorin molt. A més a més fa que es puguin realitzar conserves amb més facilitat.

Una vegada cuita, presenta una textura molt fina i gens farinosa que ens fa agafar molt bon gust de boca. Gràcies a això, fa que la pell passi desapercebuda creant un gust suau i a la vegada molt persistent a la boca, fent una sensació molt gustosa.

En l’àmbit nutricional, podem dir que presenten un alt contingut en proteïnes i fibra.