Situació geogràfica

El Cogulló de Can Torra és un cim situat a 881 metres d’altitud. Està situat a la Serra de Can Torra, al nord del municipi de Castellfollit del Boix, però aquesta muntanya també agafa una part de territori de Rajadell, municipi del costat del poble i de la mateixa comarca del Bages.

Per arribar a pujar aquesta muntanya, no hi ha moltes complicacions (pujant-hi a peu); ens ubiquem al mig del poble de Castellfollit i al final del carrer principal del poble (al costat de l’Ajuntament) ja veurem un indicador que ens diu que seguim tirant recte amunt per un camí de terra que per allà se’n puja al Cogulló, direcció Grevalosa. Tot seguint pujant per la pista, no l’hem d’abandonar fins al cap d’uns 1,5 km aproximadament, fins que arribem a veure un indicador (al trencall de Cal Miqueló) que ens dirà que a mà dreta hi ha un corriol per pujar al cogulló. Veurem el corriol i l’agafarem, tot abandonant la pista. Seguirem tot aquest corriol fins a arribar a dalt, no hi ha gaire pèrdua, només és no desviar-te del camí i en poc, mentre pugem pel caire de la muntanya on podrem gaudir d’unes precioses vistes del poble i de la comarca, arribarem a dalt on en res veurem una caseta de guaita i una senyera ben plantada a la punta del cim. Un cop a dalt, podrem tornar a baixar pel mateix camí que hem pujat o si ho desitgem, algun alternatiu.

Aquesta muntanya, però, també s’hi pot arribar amb cotxe perfectament per la pista seguint els indicadors des del centre del poble.

La dificultat per pujar-hi és més aviat baixa perquè no hi ha un camí difícil per accedir-hi. És ideal per anar-hi amb nens i en total entre pujar i baixar no tens més de dues hores i són uns 8 km aproximadament entre anar i tornar. El desnivell en ascens és moderat i ronda als 200 m.

Des de dalt del cim es poden observar unes vistes impressionants, a part de la caseta del guaita, una taula d’orientació, un vèrtex geodèsic i una gran senyera. Podem gaudir d’una panoràmica de la muntanya de Montserrat, la serra del Cadi, el Pedraforca, les valls del voltant, tots els prats de la comarca i voltants. Observant, així, la unitat orogràfica de la serra de Can Torra i les valls de Canyelles i Grevalosa. On també veiem que està ple de masies escampades pel territori, que com hem mencionat anteriorment, determinen la manera de viure i treballar del poble.

El Cogulló de Cal Torre pertany a la llista dels cent Cims de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, que és un òrgan que agrupa les diferents entitats d’excursionistes de Catalunya.

I per últim, mencionar que aquesta muntanya és un dels punts pels quals es disputen per veure si és el centre geogràfic de Catalunya.

Què s’hi celebra

Doncs bé, com hem dit que hi ha una senyera al cim de la muntanya, cada onze de setembre, o sigui, de manera anual, es renova. Se celebra un aplec on el poble de Castellfollit del Boix i voltants, com Rajadell, Sant Salvador de Guardiola, Aguilar de Segarra, entre d’altres, pugen al Cogulló a fer el típic esmorzar popular.

Normalment, per la Diada Nacional de Catalunya s’esmorza allà dalt un bon pa amb tomàquet i botifarra on seguidament, es llegeix una lectura del manifest de la diada i es canta el cant de “Els Segadors”.

Així doncs, es reuneix la gent a dalt del cim per donar un símbol de catalanitat com cal al poble de Castellfollit del Boix.