Per molta gent de fora del poble, quan els hi diuen que hi ha un lloc que li diuen el Pla del Petroli, no saben ben bé de què els parlen. 

Està situat al peu de la carretera, just al trencall que va cap al Pla del Servitja, el trobem una mica abans de l’entrada del nucli de Castellfollit, just a mà esquerra si pugem de la carretera de Maians.

Quan pregunten d’on ve aquest nom, la gent del poble sempre els hi respon que és perquè van venir a buscar-hi petroli, però sembla un fet bastant curiós. 

Doncs sí, van arribar a Castellfollit del Boix a veure si hi havia petroli. Això va succeir a la primavera-estiu de l’any 62.

A la Depressió Central Catalana es va fer una recerca petroliera. Va ser llavors, quan van decidir  perforar un pou de petroli a Castellfollit. Es desconeixien les estructures del subsol que hi havia, ja que no es veien directament i l’única manera de saber que hi havia profunditat era mitjançant la sísmica. Per tant, van perforar aquest lloc basant-se en algunes altres dades però bàsicament, provant una mica de sort.

La sísmica és una tècnica que es basa a detectar les velocitats de propagació de les ones sísmiques en el sol. Quan canvien les velocitats, canvien els materials i es pot arribar a deduir quins materials travessen i a quina profunditat estan, i així ho van fer.

El què sabem d’aquest sondatge és que va ser el número 92 i es va perforar una profunditat de 2450 metres. A 0 metres trobaven Terciari Continental, als 621 metres de profunditat Eocè, als 1886 metres Paleocè, als 1935 metres Trias i als 2440 metres Paleozoic.

En definitiva, no es va arribar mai a aconseguir el petroli que buscaven.