Situació geogràfica

La petita capella està situada al mateix municipi de Castellfollit del Boix i està inclosa dins l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

La situem a no més de 5 km des del nucli urbà del poble i és accessible perfectament amb cotxe. Ubicada a la barriada de cases del Clot del Grau, a l’oest del poble, a 680 m d’altitud.

Història

Sant Jaume del clot del grau es devia tractar d’una església de petites dimensions de l’època medieval construïda entre els segles IX i XIII, que no va passar de capella rural, amb l’objectiu d’atendre les cases del Clot del Grau i pla del Servitge, amb com a mínim una població de 20 persones.

L’església original, de l’època medieval i, per tant, d’estil romànic, era construïda una mica més amunt d’on és ara, sobre el turó. Les causes que van derruir-la no les coneixem, però el 1862 es va construir l’actual església en el nou lloc.

Aquesta església no està ni en el lloc ni té cap estil arquitectònic de l’original. Segons diuen els veïns, la pedra de damunt de la campana que aguanta la creu pertany a l’antiga església.

Durant la Guerra Civil, l’altar i el sant van ser cremats i posteriorment els veïns la van restaurar. Les últimes restauracions que ens costen, van ser el 1984 i el 2017 i van anar a càrrec dels veïns de la zona i de l’Ajuntament. Van treure el guix de les parets per deixar-la de pedra vista, tant per dins com per fora; van arreglar la teulada; i van enderrocar la petita sagristia annexada a l’església, que era feta de totxo i no lligava gaire amb la pedra de la resta de l’edificació. També es van canviar les portes.

La festa de Sant Jaume ve de fa anys. Durant molts anys es feia una missa el mateix 25 de juliol entorn de les 13 h; i a la tarda, el ball. A partir del 1982 la festa es va passar a fer en diumenge tal com encara es fa en l’actualitat.

Aquesta església ha rebut la visita del bisbe de Vic dues vegades; la primera el 18 de maig de 1996 sent bisbe el senyor Josep M. Guix, i l’última, el 4 de juliol de 2009 per part del senyor Romà Casanova. De cada visita hi ha una placa de ceràmica commemorativa penjada a l’interior de l’església realitzada pel Josep Plaxats, un veí del poble.