Situació Geogràfica

Aquesta església està ubicada al barri de Fontanelles, que és un petit nucli disseminat dins del terme de Castellfollit del Boix i que bàsicament està format per tot de masies dispersades pel nucli. 

No es troba a més de 4,5 km del nucli urbà del poble de Castellfollit i amb uns 7 minuts amb cotxe i som, des del centre del poble.

Història

L’església de Sant Vicenç és de l’edat medieval, concretament és del segle XIII. És una petita església rural, d’estil romànic tardà, que es troba al costat de la casa de Can Fontanelles, que és el mas a on pertany, actualment transformat en casa rural.

Això ens pot fer suposar que ja en aquella època aquest pla estava habitat amb algunes masies i s’hi va construir l’església per evangelitzar el territori.

Les primeres cites sobre l’església apareixen el 1172 en un testament on una persona que tenia béns a Castellfollit en fa una deixa per a l’obra de Sant Vicenç. Més tard, l’any 1295 apareix documentada com a Sant Vicenç de Fontanelles.

L’edifici és molt senzill, auster i petit, sense cap mena d’ornamentació, tal com és típic en els edificis rurals d’aquesta època a la comarca del Bages.

L’estructura sembla tenir dues èpoques de construcció diferents, una d’antiga; la nau i l’absis, i una altra de més contemporània en què es va modificar l’estructura original; la porta, la teulada i el campanar.

Consta d’una sola nau rectangular amb un absis semicircular, que gairebé és tan ample i alt com la nau, orientat a llevant. És típic en les construccions d’esglésies d’estil romànic l’orientació a la sortida del sol perquè el Crist és considerat llum autèntica pels seus seguidors. Al centre de l’absis hi ha una finestra doble rematada amb un arc de mig punt adovellat.

Al capdavall del mur de migjorn encara queden restes de l’antic portal, el qual està tapiat i cobert per un arc de mig punt fet amb grosses dovelles. En totes les construccions medievals la porta d’entrada acostumava a orientar-se al sud per aprofitar la llum solar, ja que tenien molt poques obertures més. 

Molts anys més tard, aquesta obertura es va modificar i la porta d’accés al temple es va fer per la paret orientada a ponent, per tant aquesta paret i la porta són de l’època moderna de l’edifici. La porta actual està rematada per una llinda que porta inscrita la data de MCML (1950).

En aquest mateix mur de l’oest, s’alça un petit campanar d’espadanya amb una sola obertura i ornamentat als seus angles amb tres esferes. El conjunt l’edifici és força endreçat i va ser construït amb pedres escantonades a cops de martell que es disposen ordenadament en files horitzontals.

El seu estat de conservació és molt bo, ja que s’ha restaurat no fa massa temps i s’hi ha posat una imatge del sant. 

Des del 2007, s’hi celebra missa a l’any un diumenge entorn Sant Vicenç (el 22 de gener), el seu patró, els veïns del Pla de Fontanelles van recuperar un acte de festa on fan un dinar popular per tothom que hi vulgui anar, en especial per la gent del Pla.

El 4 de juliol de 2009 la va visitar el Bisbe de Vic en una visita oficial als nostres pobles.