Situació geogràfica

L’església de Santa Cecília es conserva en bon estat en l’actualitat i té la funció simbòlica de parròquia del poble de Grevalosa, ja que aquesta parròquia es porta des de Castellfollit del Boix.

Està situada a dalt d’una carena que s’enlaira a la banda nord-oest del terme de Castellfollit, actualment s’hi accedeix per una pista forestal, la mateixa que ens porta al Cogulló de can Torra i a Palomes.

Història

L’edifici de finals del s. XII o principi del s. XIII, actualment la seva estructura primitiva està molt modificada. És d’un l’estil romànic, només en conserva part de les parets de la nau, i en un lateral podem veure l’antic portal, que ara com ara està tapiat, està cobert amb un arc de mig punt fet amb dovelles que són pedres treballades en forma de tascó per formar l’arc.

No queda cap existència de l’absi que puguem veure. L’actual part frontal, juntament amb el campanar d’espadanya, són obres realitzades posteriorment en les diverses reformes que s’hi han fet.

Originàriament aquesta petita capella va tenir un esquema ben simple, consistent en un edifici d’una nau amb absis.

Segons sembla, l’església estava situada dins les construccions del Castell de Grevalosa, el qual no se sap ben bé on s’ubicava. Surt citada per primer cop el 23 d’agost de 1063, quan Bernat Otger de Castellet i la seva muller Guisla van vendre al comte Berenguer Ramon I una part de l’esmentat castell per l’import de 280 mancusos de Barcelona. L’altra part va ser comprada pels comtes Gaufred de Castellet tres anys més tard.

Molt aviat es van convertir en una parròquia, la qual surt documentada per primera vegada el 1154. El 1295 surt escrit en un document l’existència de l’església de Santa Cecília i el seu cementiri.

La parròquia de Santa Cecília tenia en el seu territori les esglésies de Sant Miquel i Sant Marc (les dues en ruïnes actualment i les dues esglésies que hi havien construïdes abans de Santa Cecília). 

Aquestes esglésies, juntament amb la de Santa Maria del Pla església de Castellfollit, van ser donades abans del 1140 al monestir de la Portella (al Berguedà), i van passar a dependre del priorat de Sant Pere del Mont, situat dins el terme del castell de Grevalosa. 

Aquesta dependència l’any 1685 s’havia invertit, i l’antic priorat s’havia convertit en capella de la parròquia de Santa Cecília, la qual havia recuperat la seva independència. La funció parroquial va durar fins que va ser unida a la parròquia de Castellfollit com a simple capella.

Després de l’incendi de l’11 d’octubre de 1980 que va afectar la zona, l’església va quedar molt malmesa, ja que part de les bigues es van cremar i la teulada es va derruir.

Aquesta, però, va ser reconstruïda gràcies a l’ajuda dels feligresos de Grevalosa i a alguns particulars. Va ser llavors quan degut a les obres es va modificar el traçat del camí que hi accedia, fent-lo apte per a vehicles, com és en l’actualitat. 

L’última restauració va ser fa uns anys, quan es van fer treballs de paleta per consolidar teulada i parets, i es va pintar tota

Què s’hi celebra?

Actualment s’hi celebra missa per l’aplec de Sant Marc que és diumenge després del 25 d’abril, on a més es dona el panet i es fa una arrossada popular. 

El fet de celebrar-s’hi la festa per Sant Marc ha fet que durant molts anys i per molta gent l’església hagi estat anomenada i coneguda erròniament com a església de Sant Marc de Grevalosa, nom que té una altra església propera. 

Com que per pasqua al poble de Castellfollit es fan les Caramelles, tradició popular del poble, el dia que se celebra l’aplec hi pugen tots els caramellaires a cantar i ballar.