Situació geogràfica

Està ubicat just al final de l’altiplà de la Serra de Rubió. Aquesta petita elevació està a un lloc apartat entremig de camps de conreu.

Des del nucli urbà del poble de Castellfollit, està situat a uns 3,5 quilòmetres, i amb uns 40-45 minuts caminant hi som.

Al sud de la torre i podem veure una àmplia vista de la Conca d’Òdena, per aquest motiu, podem pensar que la torre està situada al lloc on està, perquè des d’allà té la visió de tota la Conca.

A la mateixa cinglera on està ubicada, és la mateixa que separa la comarca del Bages a la de l’Anoia.

Història

Bé, estem parlant d’una torre feta de pedres irregulars. La torre té una planta circular amb un alçat troncocònic, que fa aproximadament uns sis metres de diàmetre i uns vuit o nou d’alçada.

La ubiquem entre els segles X i XI, és d’origen romànic i molt probablement amb objectius defensius, situada al bell mig de les noves terres ocupades al califat de Còrdova en aquell moment. A part de fer-la servir per defensar-se, també es diu que la feien servir per emmagatzematge dels aliments.

Amb el pas dels anys, les torres de vigilància del territori anaven desenvolupant diverses funcions a més a més de les que tenien temps enrere, moltes vegades estaven integrades a les masies dels voltants. Aquesta torre en concret, però, no va ser així, sinó que en aquesta, va fer que els diferents elements arquitectònics ens portessin a pensar que en ser modificada, la fessin servir de molí de vent, per moldre el blat.

Pel que ens queda de la torre, podem pensar que estava dividida amb almenys dues plantes. Tenia dues portes d’accés, una a la primera planta i una altra més elevada, a uns dos metres des del terra.

En el seu interior, podem apreciar forats de les bastides, i les restes d’una escala que hi devia haver antigament. També hi veiem alguna finestra a la part superior de la torre

L’estat actual és bastant bo, ja que no està en ruïnes i la conservació és bastant acceptable, s’hi pot entrar a dins, i tot.