Les Tres Creus és un turó similar a la muntanya del Cogulló de Can Torra, que està situat a Castellfollit del Boix al barri del Pla de Fontanelles. D’aquesta muntanya se n’explica una història sobre unes marietes.

Bé, afirma la llegenda, que fa una molts anys al barri hi va haver una plaga molt gran de marietes. La gent del Pla de Fontanelles ja no sabien què fer per treure-les de les seves terres i cada dia quedaven per donar idees sobre com fer-ho. No els hi volien fer cap mal, tan sols necessitaven que marxessin del Pla.

Van estar pensant molt de temps fins que al final se’ls va ocórrer una idea que van creure que els ajudaria. Un vailet dels més petits va dir que les havien d’acompanyar a un altre lloc, i una nena li va afirmar la idea, va dir que sí, que eren molts veïns i que si cadascú agafava una marieta a cada mà, les podrien portar a una altra banda. 

Però clar, la gran pregunta va ser a quin lloc les podien mobilitzar tota aquella plaga, però bé, ràpid van tenir una resposta. Es van girar tots de cop cap a un turó que tenien allà al costat. Era un lloc preciós, alt, majestuós, es veia tot el Pla de Fontanelles i la Muntanya de Montserrat al fons, era impressionant.

El mossèn que estava sempre a les reunions, va proposar la solució; va dir que podien anar tots d’excursió fins dalt de tot del Turó. Cada veí agafaria tantes marietes com pogués i un cop fossin tots a dalt, les deixarien allà, afirmant que el lloc els hi encantaria i no marxarien enlloc més.

Tothom va estar-hi d’acord. Així que l’endemà mateix van fer el que havia suggerit el mossèn, van agafar les marietes i turó amunt i van anar a deixar les marietes.