Les mongetes de Castellfollit del Boix podríem dir que és el producte estrella del territori.

Sabem que aquests llegums no només tenen una molt bona qualitat a escala sensorial i culinària, sinó que també crea’n un benefici pel medi ambient, ja que el seu cultiu ajuda a  la fixació del nitrogen atmosfèric. D’aquesta manera, no necessitem la utilització d’altres  nitrògens i ajuda que les terres sigui més fàcils de fertilitzar. 

És un cultiu de secà, i aquesta varietat està adaptada a les condicions de sequera, a diferència d’altres varietats d’aquest mateix llegum.

Veiem, que tot i tenir grans avantatges com aquest, també tenen inconvenient com tenir una gran dependència de les condicions ambientals.

Alguns, podrien considerar que el preu que es ven la mongeta de Castellfollit del Boix és car, però una vegada coneixen el valor que té aquest producte, tant referint-nos a totes les seves qualitats, com a tots els seus defectes i feines que comporta, valorarà l’esforç i treball i veurà que el preu realment no és tant com li semblava. 

“La consolidació del cultiu d’una lleguminosa de qualitat a una zona de secà, pot ser una bona alternativa, perquè malgrat tenir menors produccions, és una varietat que té un valor afegit.” – Això podríem dir de les mongetes de Castellfollit del Boix, ens diu l’experta en el tema; Ana Rivera, de la Fundació Miguel Agustí.