D’aquesta varietat de mongetes, sabem que el seu origen es troba a Amèrica. 

Justament, en la zona de Mesoamèrica i a on hi ha els Andes. Això no obstant, l’origen principal alguns estudis revelen que era de la zona mesoamericana. Allà, van patir diferents canvis i transformacions; els agricultors de manera conscient o inconscient, van fer passar aquestes mongetes d’un caràcter silvestre a uns llegums més ben cultivats.

Bé, un cop a Amèrica, es va dirigir cap a Europa; no sabem ben bé a quin any es van dirigir cap al nostre continent, però sí que ens consta que va ser després del descobriment d’Amèrica a mans dels mariners. Ho sabem, perquè tenim algunes fotografies que hi apareixien aquestes mongetes en diferents herbaris i aquí en tenim unes mostres:

Tenim constància d’això entre el període dels anys 1508 i 1542, que ja apareixien els  dibuixos d’aquestes mongetes a Europa. 

Bé, d’Europa van arribar fins a la península Ibèrica, i allà ens diuen que en comptes de dir-los pel seu nom, li deien noms d’altres espècies i varietats, ja que era una espècia nova que no coneixien i no sabien com es deia. 

De la península fins a Castellfollit del Boix, tenim una llegenda que ens explica com van anar-hi. Ens diuen que hi havia un mercader que passava per la localitat i que li va caure un sac de mongetes i com el sac es va trencar, es van quedar al poble. Des d’aquell dia, aquelles mongetes no van sortir més del poble.

La primera evidencia escrita que tenim que ens fan constar les mongetes a la localitat de Castellfollit del Boix és l’any 1787. Ho sabem, perquè hi va haver un escriptor que es deia Athur Young, que va escriure un llibre que narrava el seu viatge per Catalunya. En ell, ens parlava de la presència de les mongetes al poble.

Des de llavors, els agricultors de la població de Castellfollit del Boix han anat cultivant aquelles mongetes, any rere anys fins avui en dia.