Situació geogràfica

El Parc Eòlic de la Serra de Rubió és un parc eòlic que està situat, com diu el seu nom, a la Serra de Rubió, doncs concretament a les seves muntanyes més altes, a 820 metres d’altitud. 

Es troba entre els municipis de Castellfollit del Boix, Òdena i Rubió. Té una potència de 75 megawatts i consta de 50 aerogeneradors de 80 metres d’alçada, tot i que inicialment se’n van instal·lar 33, fet que va fer que es convertís en el projecte eòlic més important de Catalunya, així doncs, donant finalment, llar a més de 50.000 famílies.

Quan es va fer aquesta instal·lació, va ser més o menys a la tardor de l’any 2004 i quan van entrar en funcionament va ser a la primavera del 2005. 

Cada aerogenerador, com hem dit, té 80 metres d’alçada, però a més a més hem de mencionar que pesen moltíssim, cada un pot arribar a les 195 tones de pes, on també compten amb unes pales de vidre i polièster situades a trenta-set metres, fet que provoca que es vegi aquest parc eòlic des de diferents punts de la comarca i comarques del voltant.

Per poder dur a terme aquest projecte, es va necessitar una gran inversió, va ser d’uns 55 milions d’euros aproximadament, ara podrem pensar que és una bogeria, però gràcies a això, avui en dia moltes llars poden gaudir de l’energia que ens genera aquest parc. La promotora del parc i qui va fer la mateixa inversió va ser Energia Hidroelèctrica de Navarra.

Lo que per a molts va suposar un gran avantatge, per a altres no els i va semblar tan bé, pel simple fet de l’impacte ambiental que això comportava. Es calcula que evitarà que no circulin 110.000 tones de CO₂  i per construir el parc es van haver de destruir moltes faunes vegetals i zones de conreus. Tot i que degut això, els pagesos i els ajuntaments afectats dels municipis, reben una recompensació econòmica.

El fet de visitar aquest parc eòlic ens pot aportar diverses coses; primer de tot, donar a conèixer la Serra de Rubió, divulgar la importància de les energies renovables pel desenvolupament sostenible, fins a fomentar actituds d’estalvi i eficiència energètica. Actualment, diverses escoles van a visitar aquest parc, ja que s’hi fan visites guiades.

Destacar, les meravelloses i impressionants vistes que ens proporciona pujar a dalt la Serra de Rubió. Hi podem veure Montserrat, la serralada Prelitoral, Igualada, la Còpia de Palomes, Castellfollit del Boix, Collserola, entre altres indrets del territori.

Que s’hi fa?

Allà dalt, a la mateixa serra, entremig del parc eòlic, s’hi troba la muntanya de les Tres Alzines, allà, hi ha un lloc molt emblemàtic que molta gent hi va, la Creu Llarga.

És una creu de formigó que li van pujar la Unió Excursionista d’Igualada l’any 1990.

Per anar-hi és molt senzill, amb el cotxe té un fàcil accés.

Des d’allà dalt, s’hi realitza i ja està preparat perquè s’hi tirin els parapentistes. És un lloc molt comú de tirar-s’hi i pels visitants de sempre que hi anem a visitar-la, si les condicions meteorològiques ho permeten, poder gaudir de com molts ells alcen el vol i s’endinsen entremig del Parc Eòlic de la Serra de Rubió.